KAKO ‘USPJEŠNO’ PREŽIVJETI MATURU?

Piše: LANA MESMAR ŽEGARAC

Polaganje ispita državne mature događaj je visoke razine stresa. Ne samo da predstavlja ‘biti-ili-ne biti’ situaciju za mnoge učenike, već je i veoma zahtjevan ispit kojem se treba posvetiti s velikom dozom ozbiljnosti. U našoj školi svake godine imamo prilike vidjeti mnoge učenike koji s nelagodom iščekuju taj ispit, posebice ispit više razine engleskog jezika. Kako se dodatno pripremiti za test takvog kalibra?

Najvažnije je poznavati ‘neprijatelja’, znati kako se postaviti kod kojeg tipa zadatka. Ovisno o tome da li se radi o čitanju s razumijevanjem, slušanju s razumijevanjem ili pisanju eseja, ima načina kako pristupiti zadacima tako da se ne izgubi previše vremena i postigne što povoljniji rezultat.
Ovim putem predlažemo Vam neke internet stranice koje možete iskoristiti kako biste vježbali određene vještine kod kuće kad uhvatite malo slobodnog vremena:

English Listening Comprehension: Movie Clips

Osim što slušanju pristupa na vrlo zabavan način, ova stranica daje Vam mogućnost izvježbati jedan od tipova zadataka na maturi: višestruki izbor. Kliknite na isječak iz filma koji Vam se sviđa i riješite zadatke u nastavku. Spojite zabavno s korisnim!
http://www.learnenglishfeelgood.com/eslvideo/

Reading Comprehension Worksheets

Kako biste izvježbali višestruki izbor kod čitanja, posjetite ovu stranicu, izaberite tekst i riješite zadatke. Kad kliknete na ‘Submit’ moći ćete odmah vidjeti točnost svojih odgovora.
http://www.grammarbank.com/reading-comprehension-worksheets.html

For and Against Essay

Postoji mnoštvo stranica online koje možete posjetiti vezano uz temu ovog tipa eseja. Stranica za koju možete pronaći link u nastavku doista detaljno opisuje proces pisanja i nudi mogućnost vježbe.
http://academicwriting.wikidot.com/for-and-against-essays

English Language Smart Words

Ova stranica posvećena je veznicima i frazama koje često koristimo u esejima. Osim širokog vokabulara koji Vam je ponuđen, možete proučiti sinonime 50 najčešće korištenih riječi u engleskom jeziku, pročitati zanimljive upute o pravilnoj pripremi za pisanje eseja, te se zabaviti s citatima i šalama na engleskom.
http://www.smart-words.org/

Ako Vam se čini da trebate pomoć, javite se svakako u našu školu i mi ćemo se potruditi da Vam pomognemo s bilo kojim dijelom testa. Želite li detaljnije ‘tipps’ za rješavanje pojedinih zadataka? Javite nam se preko Facebooka ili mailom. Sretno!

 

Provjerite naš program priprema za maturu

Provjerite više

Još zanimljivih tema