MINDFULNESS ZA DJECU

ŠTO JE MINDFULNESS I KAKO MOŽE BITI KORISTAN ZA VAŠE DIJETE?

Mindfulness vs. Mindlessness

U današnje vrijeme preopterećenosti djece školskim i izvanškolskim obvezama, prevelike izloženosti digitalnoj tehnologiji i stresu, dječji um često je u stanju rastresenosti ili tzv. mindlessness.

Osjećaj je kao da smo sjeli na zadnje sjedalo automobila, uključili autopilota i pustili da „vozi“. U tom slučaju smjer i cilj ne određujemo mi sami, nego naše misli i emocije upravljaju našim ponašanjem. Suprotno tome, ako djecu naučimo mindfulnessu, njihov um je na mjestu vozača, za upravljačem. Tada ne reagiraju automatski, ne ponavljaju iste neželjene obrasce ponašanja, već imaju mogućnost odabrati promišljenu reakciju koja je za njih optimalna.

 

Mindfulness je znanstveno potvrđena metoda mentalnog treninga, odnosno vježbanja svjesne pažnje. Uči djecu kako da usmjere pažnju na sadašnjost, na svoje misli, promatraju svoje disanje i fizičke senzacije u tijelu. Čini se jednostavno, no zahtijeva puno vježbanja.

Znanstvena su istraživanja pokazala da mindfulness vježbe pomažu smanjenju stresa (na primjer, pred test ili ispitivanje u školi), jačaju samodisciplinu, ustrajnost i fokus. Povećavanjem svoje emocionalne inteligencije, djeca su spremnija na izazove koje donosi moderno doba. Neke razvijene zemlje kao na primjer, Velika Britanija, već su prepoznale koristi mindfulness programa, te su ga počele uvoditi i u osnovne škole.

 

 

Koji su rezultati mindfulness aktivnosti?

Istraživanja su potvrdila da vježbanje mindfulnessa:

  • povećava sposobnost fokusiranja i koncentracije
  • ubrzava proces učenja jer povećava kapacitet radne memorije
  • potiče razvoj mozga u područjima koja su presudna za intelektualni i emocionalni život djece
  • doprinosi općem mentalnom zdravlju djece jer povećava optimizam i smanjuje stres
  • povećava kreativnost djece, ali i njihovu ustrajnost i samodisciplinu

 

Ukoliko želite da i Vaše dijete nauči kako uspješno savladati svakonevni stres i poveća emocionalnu inteligenciju, obratite nam se s povjerenjem jer uskoro počinjemo s mindfulness programom i u Didasku!

 

Za više informacija i prijave:

www.didasko.com.hr
Didasko d.o.o. jezično edukativni centar
Športska 6a, Čakovec
didasko@didasko.com.hr ili na 099 259 1701

 

 

 

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.